Livet forståes baglæns

Æbler

Æbler fremkommer i mange religiøse traditioner, ofte som en mystisk eller forbuden frugt. En af vanskelighederne med at identificere æbler i religion, mytologi og folkeeventyr, er, at så sent som i det 17. århundrede, blev ordet ‘æble’ brugt som en fællesbetegnelse for alle andre (udenlandske) frugter end bær, inklusive nødder. Eksempelvis blev tomater, da de blev indført i Europa, kaldt ‘kærlighed æbler’. I et gammelt engelsk skrift, kaldes agurker eorþæppla (‘jord-æbler’), ligesom ordene for kartofler på fransk, hollandsk, hebraisk, persisk og schweizisk tysk, betyder ‘jord-æbler’. I nogle sprog kaldes appelsiner “gyldne æbler” eller “kinesiske æbler”.

Etnobotanisk og etnometodologisk lærde såsom R. Gordon Wasson, Carl Ruck og Clark Heinrich skriver, at den mytologiske æble er en symbolsk erstatning for fluesvampen. ‘Æblets’ tilknytning til viden er en hentydning til de bevidsthedsåbnende tilstande, der beskrives af nogle shamaner og brugere af psykedeliske svampe. Æblet er brugt i kunsten, samt i religiøs symbolik, som både ironisk symbolik eller som en bestanddel i et symbolsk ordforråd. Således gør sekulær kunst brug af æblet som symbol på kærlighed og seksualitet. Det er ofte en egenskab forbundet med Venus, som er afbilledet med æblet.

Mytologi og religion

Selvom den forbudne frugt i Mosebogen ikke er identificeret som æblet, hævder populær kristen tradition, at Adam og Eva spiste et æble fra det forbudte træ i Edens have. Dette kan have været resultatet af, at renæssancens malere tilføjede elementer fra græsk mytologi i bibelske scener. Den unavngivne frugt i Eden have blev således et æble under indflydelse af historien om de gyldne æbler i haven af ??Hesperidernes. Som et resultat heraf, blev æblet et symbol for viden, udødelighed, fristelse, syndefaldet og synd.

Den antikke græske ord ‘?????’ (melon), som nu er et låneord i engelsk som melon eller vandmelon betød ikke, i Homers tid, æble/kernefrugt, men får eller ged. På latin er ordene for ‘æble'(m?lum) og for ‘det onde'(malum) næsten identiske. Dette kan også have påvirket at æblet er blevet fortolket som den bibelske ‘forbudne frugt’, i almindeligt anvendte latinske oversættelser kaldet ‘Vulgata’. Strubehovedet i den menneskelige hals er blevet kaldt adamsæble, grundet folkeeventyrs fortælling om, at bulen var forårsaget af den forbudte frugt i Adams hals. Æblet som symbol på seksuel forførelse er undertiden blevet brugt til at antyde seksualitet mellem mænd, muligvis i et ironiskudtryk.

Begrebet æble som et symbol på synd er afspejlet i kunstneriske gengivelser af syndefald. Når det holdes i Adams hånd, symboliserer æblet synd. Men når Kristus er portrætteret holdende et æble, repræsenterer han den anden Adam, som bringer liv. Denne forskel afspejler udviklingen af ??symboler i kristendommen. I Det Gamle Testamente, var æblet betydningsfuldt i forhold til syndefaldet; i Det Nye Testamente er det et symbol på forløsningen fra syndefaldet. Æblet er repræsenteret i billeder af Madonna og Jesusbarnet som endnu et tegn på forløsning.

I nogle versioner (såsom Youngs bogstavelige oversættelse) af Bibelen, er det hebraiske ord for alrunebær ‘dudaim’ (Første Mosebog 30:14) oversat som ‘kærlighedsæbler’. Der er flere tilfælde i Det Gamle Testamente, hvor æblet bruges i et mere gunstigt lys. Sætningen ‘æblet fra dit øje’ stammer fra vers i Femte Mosebog 32:10, Salme 17:08, ordsprogene 07:02 og Zakarias 02:08, indebærer en genstand eller person, der i høj grad er værdsat. I kærlighedssangene fra Højsangen anvendes æblet i en sensuel sammenhæng. I disse sidstnævnte tilfælde er æblet brugt som et symbol for skønhed. Under den jødiske nytår (Rosh Hashanah) er det almindeligt at spise æbler dyppet i honning til at fremmane et “sødt nyt år.”

Det er en mangeårig tradition i mange stammesamfund, at det første fødte barn af alle par, skal præsenteres med et æble tilfældigt udvalgt fra et træ af deres farmor og farfar, på dagen for deres fødsel. Hvis det valgte æble skæres op og afslører at have en orm indeni, er det et dårligt varsel, således skal barnet på sin 21 års fødselsdag, udføre en dans til frugtguderne for at skåne livet for deres eget afkom.

Græsk mytologi

Den græske helt Herakles, var som en del af sine tolv opgaver, forpligtet til at rejse til Hesperidernes Have og plukke de gyldne æbler fra livstræet, der vokser i dets centrum.

Atalanta, som også er fra den græske mytologi, havde væddeløb med alle sine bejlere i et forsøg på at undgå ægteskab. Hun overvandt alle, med undtagelse af Hippomenes (alias Melanion, et navn, der muligvis stammer fra melon – det græske ord for både ‘æble’ og frugt generelt), der besejrede hende med snuhed, ikke hastighed. Hippomenes vidste, at han ikke kunne vinde et fair løb, så han brugte tre gyldne æbler (gaver fra Afrodite, gudinden for kærlighed) til at distrahere Atalanta. Det krævede alle tre æbler og al hurtighed, men Hippomenes havde succes med at vinde løbet og Atalanta hånd.

Den græske gudinde for uenighed, Eris blev utilfreds efter hun blev udelukket fra brylluppet mellem Peleus og Thetis. Som gengældelse kastede hun et gyldent æble indskrevet Kallisti (‘For den smukkeste’) ind til bryllupsfesten. Tre gudinder krævede æblerne: Hera, Athene og Afrodite. Paris af Troja blev udpeget til at vælge modtageren. Efter at være blevet bestukket af både Hera og Athena, fristede Afrodite ham med den smukkeste kvinde i verden, Helen of Sparta. Han tildelte derfor æblet til Afrodite, og dette forårsagede således indirekte den trojanske krig.

Nordisk mytologi

I den nordiske mytologi er gudinden Idunn udpeget som beskytter af de gyldne æbler, der holdt aserne unge (eller udødelige) for evigt. Idunn blev bortført af Tjasse kæmpen, der brugte Loke til at lokke Idunn og hendes æbler ud af Asgård. Aserne begyndte at ældes uden Idunns æbler, så de tvang Loke til at redde hende. Efter at have lånt Frejas falke hud, befriede Loke Idunn fra Tjasse ved at omdanne hende til en nød, for at flyve hende tilbage til Asgård. Tjasse forfulgte dem i form af en ørn, hvorefter han blev sat i flammer ved et bål tændt af aserne, da han nåede Asgård. Med returneringen af Idunns æbler, genvandt aserne deres tabte ungdom. Æbletræer var symbol på genfødsel og skønhed; æbletræet var helligt i den nordiske mytologi.


Keltisk mytologi

Keltisk mytologi indeholder en historie om Conle der modtager et æble, der giver ham føde i et år, men også giver ham en uimodståelig lyst til eventyrland.

Allantide (Cornish: Kalan Gwav, hvilket betyder, første dag i vinteren) er en Cornish festival, der traditionelt fejres på natten efter 31. oktober, samt den følgende dags tid. Een af de vigtigste aspekter ved denne festival er at give store blanke røde æbler, der var meget poleret, til familie og venner som held og lykke amuletter. Æble markeder blev afholdt i hele West Cornwall i tiden op til denne festlighed. Og i byen St. Just overgik denne begivenhed julen som en anledning til at give gaver indtil slutningen af ??det 20. århundrede. En leg er også blevet registreret, der gik ud på, at to stykker træ blev naglet sammen i form af et kors. Dette blev ophængt med 4 tændte stearinlys på hver arm og Allan æbler blev hængt nedenunder. Formålet er at fange æbler med munden uden at få smeltet voks på dit ansigt. For ugifte modtagere ville æblerne blive placeret under deres puder i håb om, at de ville bringe drømme om deres fremtidige kone eller mand.

Legender, folklore og traditioner

~ De nordamerika indianere bruger betegnelsen ‘et æble’, som en nedværdigelse, om en person, der er ‘rød på ydersiden, hvide på indersiden’. Først og fremmest for at angive en person, der har mistet kontakten med deres kulturelle identitet.

~ Æbler optræder hyppigt i eventyr. Et velkendt eksempel er ‘Snehvide’, hvor et forgiftet æble får Snehvide til at sove.
~ Frelser Æble festdag fejres den 19. august i Rusland og Ukraine.
~ En bådebyggers overtro fastholder, at det er uheldigt at bygge en båd af træ fra et æbletræ, fordi dette træ tidligere blev brugt til at fremstille kister.
~ Siden 1990 har Apple Day været afholdt over hele Storbritannien, den 21. oktober Dette er en festival skabt af velgørenhed for at støtte lokalisme:. Folkeviser, biodiversitet, frugtplantager, spil til børn.
~ Schweiziske folklore hævder, at William Tell skød et æble af sin søns hoved med sin armbrøst.
~ Irsk folklore hævder, at hvis et æble er skrællet i ét sammenhængende bånd og kastet bag en kvindes skulder, vil det lande i form af den kommende ægtemands initialer.
~ Dansk folklore siger, at æbler forgår hurtigt hos ægteskabsbrydere.
~ En populær folkekunst indebærer en proces hvor æblerforvandles til rynkede repræsentationer af menneskelige hoveder, normalt placeret på dukker.
~ Ifølge populære legenden, blev Isaac Newton, da han bevidnede et æble falde fra træet, inspireret til at konkludere, at en lignende “universel gravitation” tiltrak månen mod Jorden.
~ I Arthur-legenden, menes den mytiske ø Avalon at betyde ‘Æbleøen’.
~ I det 19. og tidlige 20. århundrede, og det 21. århundredes USA, Danmark og Sverige, er et frisk, poleret æble en traditionel børns gave til en lærer.
~ Apple Wassail er en traditionel form for ‘højrøstethed’, der praktiseres i plantager i Sydvest England i løbet af vinteren. Ceremonien siges at “velsigne” æbletræerne til at producere en god afgrøde i den kommende sæson.
~ New York City er ofte kaldt “The Big Apple”. Udtrykket “The Big Apple” blev opfundet af turnerende jazzmusikere og væddeløbsryttere fra 1920’erne, der brugte slang udtrykket ‘æble’ om enhver by.
~ ‘At sammenligne æbler og appelsiner’ betyder at undersøge ligheder mellem ting, der er helt forskellige; i tysk og hollandsk den tilsvarende udtryk ‘at sammenligne æbler med pærer’.
‘Et æble om dagen holder lægen væk’ er en populær talemåde, æblet naturligvis symboliserer sundhed, men også fordelene ved at spise frisk frugt.

12206927404_84d763e466

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Livet forståes baglæns