Når en ny tradition vinder indpas

De dødes dag/Dia de los Muertos

e1e79414a37c60396d4f49b5dee168ae-day-of-the-dead-poster-day-of-the-dead-decorations

I dag kan jeg virkelig relatere til mexikanernes ‘Dia de los Muertos‘. Jeg føler mig som en zombie, og har ondt besynderlige steder, såsom i den ene balle og på indersiden af knæet. Det skyldes at min baby Lotus har leget grillkylling i nat, og det føles som om hun, i søvne, har været i cirkulerende bevægelse og med lyd HELE NATTEN. Hun har sparket mig i ansigtet, ryggen mv, og smågrædt i søvne, med mindre hun havde min pat i munden. Denne nat går ihvertfald ind på top 2 over rædselsbabynætter med baby Lotus. Den kan jo være en tand på vej, det er svært at sige, og det hele skal nok gå. Dagen må bare udleves i slowmotion, og jeg skal sove, når hun sover…

De Dødes Dag (spansk: Día de Muertos) er en mexikansk fejring som gennemføres den 1. og 2.november. Dagens fejring er en blanding af præcolombiansk kultur og de katolske alle sjæles dag og allehelgensdag. Det er en festdag både i Mexico og Mellemamerika samt store dele af USA, hvor der befinder sig mange mexicanere og mellemamerikanere.

Oprindelsen for fejringen af de dødes dag i Mexico kommer fra før de spanske conquistadorer ankom til kontinentet. Der er registreret fejringer fra aztekere, mayaere, purépechaer, nahuaer og totonacaer. Tegn tyder på at fejringerne har foregået i flere tusind år. Tidligere var det normalt at beholde hovedskaller som trofæer og vise dem frem under ritualer som symboliserede døden og genfødslen.

Før den spanske erobring blev fejringen udført i juni og juli. Efter katolicismen fik indpas blev fejringen flyttet til oktober/november så det passede sammen med alle sjæles dag.

De Dødes Dag blev optaget på UNESCOs liste over Mesterværker i mundtlig og immateriel kulturarv i 2008.

Jeg er virkelig helt vild med æstetikken omkring mexikanernes dødedags-fejring, og er nærmest lidt ærgerlig over, at det ikke er dette visuelle udtryk vi har adopteret fra ‘Over there’… Jeg synes det er vildt smukt med de lysende farver, perler og farverige kranier. Jeg kunne godt tænke mig at opleve ‘Dia de los Muertos’ helt autentisk, i Mexico, en skønne dag.

2e71b11208a3dbb73176e44808ae6d5a 20-photos-of-mexicos-breathtaking-day-of-the-dead-festival 51tlsvl9hhl-_sl500_ac_ss350_ 800x-1 cosmos-day-of-the-dead-skull-by-thaneeya day-of-dead-skulls day-of-the-dead-decor-huichole-skull day-of-the-dead-november-1st-21255 day-of-the-dead-skeleton-ngsversion-1475182513938-adapt-1900-1 dod-logo-1w7512 gettyimages-867085060-1 nintchdbpict0002785879121 prevew-dead

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Når en ny tradition vinder indpas