Bagte marcipanæbler til Kyndelmisse/2. februar

Kyndelmisse

skaermbillede-2018-02-02-kl-22-59-37

Kyndelmisse d. 2. februar(latin: Missa Candelarum – lysmesse)
(Kjørmesknud, Marias Renselsesdag, Kyndelmisse).

Kyndelmisse har ikke den store betydning i dag, men for flere 100 år siden var det en dag fyldt med traditioner og ritualer.

Hvis du stadig kæmper med julesulet, og mindet om julens overspisning fremkalder kvalme, så ville du ikke ønske dig at leve på landet før 1770. Her var kyndelmisse nemlig en fri- og festdag på højde med juleaften. Kyndelmisse var den dag, som markerede at vinteren var halvvejs overstået.

For samtidig at markere, at foråret lå inden for en overskuelig fremtid, holdt man såkaldte kjørmesfester, hvor man åd og drak sig en pukkel til. Menuen stod eksempelvis på flæsk, pandekager, øl og brændevin.

Dengang var fest lig med masser af mad. Selve dagen var forbundet med en række ritualer og varsler.

Ud over den såkaldte kjørmesfest, var kyndelmisse samtidig dagen, hvor bondemanden skabte sig et overblik over det resterende forråd. Man skulle ikke have spist for meget, for der skulle være nok til at både mennesker og dyr kunne overleve den sidste halvdel af vinteren.

Et gammelt varsel foreskrev, at hvis man kunne finde et godt æble i sit forråd 2. februar, så ville man holde sig sund resten af året.

Dagen får sin kristne betydning fra historien om at Jomfru Maria 40 dage efter Jesus blev født, tog ham med i templet og viste ham frem.

Mange mennesker går kun i kirke ved livets store begivenheder såsom barnedåb, konfirmation, ægteskab og begravelse. Nogle går også i kirke juleaften.

Personligt dyrker jeg ikke kristendom eller anden religiøsitet, men jeg kan ved særlige lejligheder godt lide, at gå i kirken, og dvæle i den højtidelighed og ro, der hersker i et kirkerum. Sommetider har er jeg gået ind i en kirke, blot for at sidde og meditere/bede.

Ved Kyndelmisse er der mange kirker, der holder Gudstjeneste for lyset/lysfest, og velsigner det kommende år med lys.
Kirkerummet oplyses af stearinlys, og uanset hvilken religion man tilhører, viil man få en smuk oplevelse med nærvær og eftertanke. Lysene er et stærkt symbol på livet, og lysfester kan man aldrig få nok af, som næring for både børns og voknes sind.

– Tænd levende lys i hele huset til Kyndelmisse.
– Lav bagte marcipanæbler. Find opskrift her:

I mit Årshjul vil du få historien og vejledning om traditioner og mærkedagene, som ligger hen over året. I Årshjulet arbejder vi blandt andet med at bringe traditioner og ritualer ind i vores daglige liv. De virker som markører til at bryde året ned i mindre, overskuelige stykker. Vi bruger forskellige anledninger til at genoplive eller starte nye traditioner, og leve i takt med livets cyklus.

Tak fordi du læste med! Skriv gerne en kommentar, hvis du føler for det. Kærligst, Olympia

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Bagte marcipanæbler til Kyndelmisse/2. februar