Lidt om traditioner, det cykliske og spirituelle redskaber, såsom mala’en

Chakra/regnbue mala

Jeg kan godt lide at dyrke det rituelle, cykliske ved livet. At ære og fejre traditioner, årstidernes skiften, solhverv og jævndøgn, fuldmånen mv. Sidste år adopterede vi eksempelvis omsider også Halloween som en tradition i vores familie.

I januar havde jeg en vision om at skabe en online klub, der dyrkede netop det cykliske og traditionerne, med Årshjulet. Men ærlig talt havde livet andre planer for mig da, og derfor gik dette projekt i sig selv, før jeg rigtig kom i gang med det. Jeg har dog en masse materiale liggende – både workbooks jeg udfærdigede og guidede meditationer jeg indtalte, men jeg havde bare ikke lige tid og overskud til, eller mod på, på daværende tidspunkt, at eksponere dette projekt. Men jeg tager det med garanti op igen, nu hvor jeg så småt faktisk begynder at have et lidt større arbejdsmæssigt råderum, med børn i skole og lille Lotus nogle timer i vuggestue hver dag…

Dagligt trækker jeg i øvrigt ‘dagens kort’ ud fra en række spirituelle kortsæt, for at lade mig inspirere på dagens energi. Disse deler jeg også på min facebook side Womanifesto.dk

Trækker dagligt dagens inspirationskort

Jeg vedkender mig ikke nogen specifik religion, jeg går rent faktisk overordnet set ikke ind for religion, idet jeg opfatter al det had og al den krig, der følger med til religion og religions-uenighed, som decideret tåbeligt. Men jeg kan godt lide at sammensætte min egen livskunst ud fra diverse inspirationskilder, det kan både være buddhismen, wicca traditionen, diverse spirituelle retninger, folketroen, asetroen osv osv.

Jeg er eksempelvis blevet ret vild med mala’er, som er den buddhistiske og hinduistiske traditions form for bedekrans. Jeg synes de er utroligt smukke og ædle. Jeg bruger dem til en form for meditiation/kontemplation/bøn, hvor jeg eksempelvis gentager mantraet ‘Om Mani Padme Hum’ fra den buddhistiske tradition, eller ‘Ho’oponopono’ fra den hawaiianske tradition. Jeg synes det skaber et smukt fokus og en nærende indre ro, at trille perlerne mellem fingrene, mens jeg gentager et mantra…

Og det er gået op for mig, at bedekranse findes i diverse afskygninger, i diverse religiøse retninger.

En bedekrans er en perlekæde eller lignende, der benyttes som mnemoteknisk* værktøj ved bøn.

I den romersk-katolske kirke benyttes en rosenkrans, der er en bønnesnor med 59 kugler af træ, glas eller et mere kostbart materiale samt et kors. Den er for mange katolikker et uundværligt instrument, et helligt tegn på bønnen, når de tager den i hånden og lader den glide mellem fingrene. Sådanne bønnesnore findes også hos ikke-kristne trossamfund, for eksempel i Islam, hvor snoren består af 99 (eller 33) kugler, som symboliserer Allahs 99 navne.

En mala eller japa mala (sanskrit: माला, mālā) er en buddhistisk eller hinduistisk bedekrans, der først og fremmest er kendt fra Indien, Himalaya-regionen og Tibet. Kransen anvendes til at tælle mantraer eller bønner, og hjælper med til bedre at kunne koncentrere og fordybe sig i bønnen eller mantraet og deres indhold uden at skulle holde styr på antallet af bønner. Denne praksis kaldes på sanskrit japa, og derfor anvendes også betegnelsen japa mala om bedekransen.

En mala bedekrans indeholder oftest 108 perler, og man gentager sit mantra eller sin bøn samtidig med at man med tommelfingeren “bladrer” frem i bedekransen. Både inden for hinduismen, buddhismen og flere andre østerlandske religioner (baseret på Dharma) er tallet 108 et helligt tal, og det er grunden til at mantraer gentages 108 gange og at der er 108 perler i mala-bedekransen.

*Mnemoteknik (mnemo kommer fra græsk) er det samme som husketeknik, dvs. en systematisk hjælp til at huske. Fælles for husketeknikker er at de – til forskel fra simpel repetition – involverer enten simplificeringer eller associationer og somme tider begge dele. Et eksempel på en simplificering er, når man husker et telefonnummer som fire dobbeltcifre i stedet for otte enkeltcifre. Formålet er at reducere mængden af informationer der skal huskes, uden at der af den grund går information tabt. Associationer kan fx være billeder i tankerne (visuelle associationer), remser man kan genkalde sig pga. deres rytme og evt. rim (auditive associationer) eller tænkte sammenhænge, som ikke er direkte knyttet til en sans (kognitive associationer). Formålet med associationerne er at projicere den eller de informationer der skal huskes over på andre informationer, der er lettere at huske. Nogle huskeregler er helt personlige og kan kun med fordel anvendes af den, der finder på reglen. Andre huskeregler kan videregives.

Jeg har i øvrigt flere smukke mala’er i shoppen.

Tak fordi du læste med! Skriv gerne en kommentar, hvis du føler for det. Kærligst, Olympia

EmediateAd


Tilføj en kommentar

Vær opmærksom på, at kommentarer skal godkendes, før de offentliggøres.