Blog

Opskrift: Lækker gammeldags æblekage med nøddecrunch

Vi har ikke æbletræ i haven(der var et lille et, da vi flyttede ind, men det måtte lade livet for vores trampolin), så vi er på købeæbler. Og vi havde fået købt nogle gamle, melede økoæbler i Kvickly for nyligt, som virkelig ikke var interessante at spise. Så derfor tænkte jeg, at jeg istedet ville koge dem til grød og lave gammeldags æblekage. Jeg valgte at lave en lækker nøddechrunch, istedet for at bruge det mere usunde æblekagerasp eller makroner. Og den blev VIRKELIG lækker. Derfor vil jeg dele opskriften med jer her. GAMMELDAGS ÆBLEKAGE Ingredienser/Æblegrød: 1 kg æbler i tern på cirka 2×2 cm, skrællede og uden kærnehus 75 g sukker/sukrin 1 tsk. vanillepulver(ikke vanillesukker) 2 dl vand Fremgangsmåde...

EmediateAd

Opskrift: Gazpacho – spansk gude sommersuppe

Jeg ELSKER Gazpacho, det er en liflig, frisk og krydret spise. Heldigvis elsker resten af familien den også Derfor vil jeg da dele opskriften på herligheden. Ingredienser(6 personer) 750 g modne tomater 1 agurk 2 rød peber 4 fed hvidløg 1 skive daggammelt brød eller bolle uden kerner saften fra 1 lime og 1 citron 4 spsk olivenolie salt og peber 1 1/2 tsk tørret chiliflager Topping: 1/2 agurk, skåret i små fine tern, hakket persille og purløg eller andre krydderurter Fremgangsmåde Fjern den grønne del af tomaten hvor stilken har siddet. Skær tomat, agurk og peberfrugt, brød i grove tern, kom det i et blenderglas sammen med resten af ingredienserne og blend til konsistensen er perfekt blød og...

EmediateAd

Helse fra klodens frie natur

Det vokser og spirer og er ikke i høj kurs hos havefolket. Men ukrudtet er gratis helse, som enhver kan plukke kvit og frit i naturens skattekammer. Fra tidernes morgen har ukrudtet fulgt os og er en del af vores oprindelse, som bl.a. beskrives i Bibelens beretning om paradisets have, hvor mennesket, dyr og planter er i balance med sig selv og andre levende skabninger. Lægeurternes historie Urteterapi er af de ældste helbredelsesmetoder, som kendes, og den har i århundreder været brugt i sundheden og skønhedens tjeneste. Først og fremmest var det de gamle benediktermunke, som målbevidst anlagde urtehaver og udplantede lægeurter til gavn for datidens befolkning. Herfra blev også de første botaniske urteoptegnelser bogført. Opdagelser af middelalderens lægekunst skete...

EmediateAd

Bagte marcipanæbler til Kyndelmisse/2. februar

Kyndelmisse har, som så mange andre traditioner, både folkelige og kristne rødder. Kyndelmisse er en lysfest, der markerer at halvdelen af vinteren er gået. Et gammelt varsel foreskrev, at hvis man kunne finde et godt æble i sit forråd ved Kyndelmisse 2. februar, så ville man holde sig sund resten af året. Derfor er det oplagt at lave disse lækre æbler til Kyndelmisse, og så kan du jo passende tænde masser af levende lys i dit hjem, og nyde den smukke langsomhed og varme, skæret fra de levende lys bringer… Ingredienser 10 æble(r) uden kærnehus og stilk 100 g marcipan 50 g smør 50 g mandler, hakkede 50 g smeltet smør ½ tsk. kanel, stødt 4 spsk. sukker Tilbehør vaniljeis...

EmediateAd

Opskrift: Christianshavnertærte ala Lagkagehusets

Jeg har haft flyvende travlt de seneste uger, med mit firma, med Kim Larsens bortgang, med værker til udstilling, med mine børn/min familie, med Christiania mv mv, og har fraprioriteret at skrive blogindlæg. I går var der åbningsfest/høstfest på mine børns friskole Den Frie Fakkel på Christianshavn, og i den forbindelse følte jeg mig inspireret til at afprøve en opskrift på den enormt lækre Christianshavnertærte, som normalt kan købes i Lagkagehuset. Jeg var totalt begejstret, da jeg fandt en opskrift på den, for nogle måneder siden, men jeg har ikke lige haft anledning til at prøve den før. Den er min absolutte yndlingskage! Kagen er så dejlig med dens saftige og seje hasselnøddebund fuld af smag, det søde og cremede...

EmediateAd

Opskrift: Frugtsalat med råcreme

Lavede spontant denne friske og lækre frugtsalat med råcreme i dag, og børnene ELSKEDE den. Benjamin mente det var den bedste dessert han nogensinde har smagt Ingredienser 4 æggeblommer 3 spsk sukrin 1 tsk ren vaniljepulver 2 dl piskefløde Frugt til frugtsalat mørk chokolade Fremgangsmåde Pisk vanilje, æggeblommer og sukker til en luftig og cremet æggesnaps. Pisk derefter piskefløden til en lækker og luftig skum – rør æggesnaps og flødeskum sammen og rør en lækker frugtsalat forsigtigt rundt i råcremen. Dagens frugtsalat blev tilberedt af: 3 bananer, 3 æbler, 3 kiwi, 1 håndfuld blåbær, 1 håndfuld druer, halverede, cirka 1 håndfuld optøede granatæblekerner og 1 håndfuld mørk chokoladeknapper. Læs eventuelt om praktisk og bæredygtig madindpakning i de genanvendelige wraps...

EmediateAd

Opskrift: Sunde cookies med hasselnødder og mørk chokolade

Disse lækre cookies er proppet med gode sager som hasselnødder, mørk chokolade, kokosolie og havregryn. Bag rigeligt – jeg lavede selv en dobbelt portion, og børnene elsker dem! Når vintermånederne kalder på rare stunder indendørs, så er de sprøde og søde cookies en favorit til eftermiddags- eller aftenhyggen. Disse cookies er lette at lave på kort tid, og så er de endda fyldt med lækre og sunde ingredienser. Det skal du bruge til cookies med hasselnødder og havregryn: 10 stk. 180 g hasselnødder 150 g havregryn 1 moden banan 1 æg 3 spsk. kokosolie 1 spsk. honning 50 g mørk chokolade, 70 % ½ tsk. bagepulver Sådan laver du cookies med hasselnødder og havregryn: Tænd ovnen på 190°. Hæld hasselnødder og...

EmediateAd

Opskrift: Peaunutbutter dip med rosmarin og hvidløg

For nogle år tilbage levede vi her i familien nøje efter de ‘kernesunde’ kostråd, som Ninka-Bernadette Mauritson fremførte i ‘Kernesund familie sådan’. I sidste weekend fik jeg pludselig cravings på denne super lækre dip, som jeg ellers ikke har lavet siden 2011. Og så måtte jeg jo lave den, med samme smagfulde fryd, som dengang… Det er en helt fin og fløjsblød dip til grøntsager, kød, fjerkræ, fisk, chips – eller på brød. Jo længere den trækker, jo bedre bliver den. Ingredienser 1 dl peanutbutter, fintmalet 1 1/2-2 dl lunkent vand 2 fed hvidløg 1/2 økologisk appelsin, fintrevet skal og friskpresset saft 1 økologisk citron, fintrevet skal og friskpresset saft 5-6 dråber fishsauce 1/2 tsk paprika 2-4 spsk. æbelcidereddike friskkværnet...

EmediateAd

Opskrift på klassisk pesto

Trods jeg blot har en lille have, har jeg haft stort udbytte og høst i denne sæson. Der er noget helt lækkert og særligt ved at kunne plukke afgrøder lige udenfor døren, og omformulere dem til diverse delikate spiser. I foråret købte jeg en økologisk basilikum plante i Kvickly. Den er vokset helt vildt, og jeg har slet ikke kunnet følge med, at bruge så meget frisk basilikum. Så i weekenden lavede jeg en stor portion pesto, som smager af sydeuropa, solskin, glæde og varme. Mine børn elsker pesto, og den kan både bruges klassisk i en enkel pastaret, samt som dip til grøntsagsstave mv. Og den hjemmelavede er helt klart en del mere potent og smagfuld, end de købte...

EmediateAd

Opskrift: Langtidstørrede tomater & tomatchutney

Mine to blommetomatplanter giver et enormt afkast! Og tomater smager vidunderligt sødmefyldt af solskin. Eftersom der ikke er så mange, der har den store efterspørgsel på friske tomater her i huset, kunne jeg ikke følge med og besluttede at omforme en stor skål tomater til chutney og ovntørrede tomater. Langtidstørrede ovntomater: Så let og enkelt, og enormt velsmagende. Selv børnene er vilde med dem, trods de ikke kan lide rå tomater! Jeg fyldte en bageplade med halve blommetomater(alle typer tomater kan naturligvis bruges) på bagepapir. Jeg penslede tomaterne med olivenolie og dryssede dem med maldonsalt. Herefter fik de cirka 4 timer i ovnen ved 100 grader. Hold øje med dem og smag på dem, for at afgøre hvornår de er...

EmediateAd

Her er 10 kokkefif til velsmagende grøntsager

10 enkle tips til, hvordan du får grøntsagerne lækre og varierede. 1. Ryst en dressingSalater kan være utrolig kedelige uden dressing, især den danske standardsalat med iceberg, tomat og agurk. Ryst en halv liter dressing i en flaske, og hav den stående i køleskabet. To-tre dele olivenolie til en del eddike eller citronsaft, salt, peber og eventuelt dijonsennep for at give det lidt bid og/eller honning for at give det lidt sødme. Holder i køleskabet i umindelige tider. 2. Parmesanost»Med et helt stykke parmesanost i køleskabet kan man pifte mange retter op«, skriver Rasmus Dalsgaard i ’Grønne sager – samme grøntsag på tre måder’. Han er ikke den eneste, der har lagt mærke til det trick. Riv parmesanost (hele stykker,...

EmediateAd

Opskrift: Spidskålssalat med vandmelon & tomater

Jeg er ret vild med spidskål. Og spidskål er super sundt såvel. Jeg lavede her til aften en delikat salat med spidskål. Jeg tænkte ikke lige på, at tage et billede af den, men det skal jo ikke forhindre mig i at give opskriften videre Spidskål er meget mild i smagen og indeholder derfor heller ikke helt så mange sunde stoffer som andre kåltyper. Til gengæld er spidskål en genial “begynderkål”, hvis du har brug for at vænne dig lidt til smagen af kål. Spidskål er selvfølgelig stadig en sund og meget kaloriefattig spise, og bare 100 gram af kålen dækker hele dit daglige behov for C-vitamin. Fakta om spidskål Spidskål indeholder 3 gange så meget C-vitamin som kartoffel,...

EmediateAd